Hoe ziet een goede webtekst eruit?
Voorbeeld van een goede webtekst
Van klanten krijgen wij regelmatig de vraag; “hoe schrijf ik een goede webtekst?”. Dit artikel is te gebruiken als leidraad voor het schrijven van een goed vindbare tekst.
Beter vindbaar met een goede tekst
Google legt de nadruk op sites die de bezoeker iets te bieden hebben, dus niet op websites die teksten alleen voor de vindbaarheid geschreven hebben. De aanpassingen die Google heeft gedaan in haar zoekmachine, zijn er op gericht om teksten die speciaal voor zoekmachines geschreven zijn lager te plaatsen. Teksten die informatief en voor de bezoeker zijn geschreven worden hoger geplaatst in de zoekresultaten, waardoor jouw bedrijf beter vindbaar wordt.
Opbouw en structuur goede webteksten
Het is belangrijk dat je voor elke webpagina een zelfde structuur aanhoudt. Dit is belangrijk voor de bezoeker (gebruiksvriendelijkheid) en voor Google. De robots van Google indexeren webpagina’s namelijk op een bepaalde manier en hoe eenvoudiger je het maakt voor Google, hoe sneller Google jouw pagina’s indexeert.
Een webpagina moet standaard beschikken over de onderstaande punten.

1. Hoofdtitel (H1)
Je begint de pagina met een hoofdonderwerp, in dit geval ‘Voorbeeld goede webtekst’. Deze titel plaats je in kop 1 of in html code <h1>. Elke pagina heeft 1 hoofdonderwerp. Google leest als eerste de hoofdtitel. Daarom is het belangrijk om in de titel de belangrijkste zoekwoorden te vermelden. Zorg er ook voor dat de belangrijkste zoekwoorden zo ver mogelijk vooraan in de titel komen te staan.
2. Inleiding
Vervolgens start je de pagina met een korte inleidende tekst voor het verhaal. Dit is doorgaans een samenvatting van het gehele verhaal in circa 4 zinnen. Gebruik de zoekwoorden in de eerste 100 woorden in de inleiding (eerste alinea). Wederom geldt: hoe verder vooraan, hoe beter.
3. Subtitels
Daarna vervolgt de rest van het verhaal opgedeeld in alinea’s. De diverse deelonderwerpen, die weer bestaan uit alinea’s, bouw je op met sub-koppen. Een pagina bevat meerdere sub-koppen. Dit zijn de deelonderwerpen die van toepassing zijn op het hoofdonderwerp. De sub koppen dienen geschreven te worden in kop 2, of <h2> in html. Met alinea’s ga je dieper in op het onderwerp waar de betreffende pagina over gaat. Dit draagt niet alleen bij aan de leesbaarheid van de webpagina, maar ook aan de vindbaarheid. De robots van Google lezen namelijk eerst de hoofdtitel en vervolgens de subtitels. Onthoud wel dat hoe hoger het nummer achter de titel is (H2, H3, H4), hoe minder waarde de titel voor Google heeft. Een H2 is dus altijd krachtiger dan een H3.
4. Afbeeldingen
Maak de webteksten aantrekkelijker om te lezen door afbeeldingen, infographics, video’s enzovoort toe te voegen aan de pagina. Mensen zijn visueel ingesteld, waardoor een afbeelding altijd de focus krijgt. Tevens vindt Google dat een voor een bezoeker geschreven tekst altijd voorzien moet zijn van een afbeelding. Verklein de afbeeldingen zodat de laadsnelheid van de pagina niet achteruit gaat en geef de afbeelding een juiste bestandsnaam met de zoekwoorden. Voeg in de zogenaamde alt tekst ook de zoekwoorden toe. Hiermee optimaliseer je de afbeeldingen direct voor Google Afbeeldingen. Met een CMS kun je dit eenvoudig zelf doen.
5. Interne links
Maak gebruik van een aantal interne links. Zorg ervoor dat je altijd linkt naar relevante pagina’s. Je leidt de bezoeker dan als het ware door de website heen en geef daarnaast de autoriteit van de webpagina door naar de andere webpagina.
6. Call to action
Iedere website of iedere webpagina heeft een bepaald doel. Op een pagina moet je proberen om de bezoeker zoveel mogelijk te sturen. Het moet namelijk duidelijk zijn wat de bezoeker moet doen, na het lezen van de tekst. Voeg daarom altijd een call to action (oproep tot actie) toe in een webtekst. Een call to action (CTA) heeft niet alleen als doel om de bezoeker producten te laten kopen, maar het vraagt om een actie van de bezoeker. Voorbeelden hiervan zijn: contact opnemen, meer informatie aanvragen, offerte aanvragen, video bekijken, PDF downloaden, inschrijven en product toevoegen in winkelwagen.

Algemene tips voor een goede seo webtekst
Als je de webpagina volgens bovenstaande ‘regels’ schrijft, dan kom je al een heel eind. Echter zijn er nog een aantal algemene belangrijke punten die te maken hebben met de vindbaarheid van jouw pagina:
1. Kwaliteit boven kwantiteit
Google word steeds slimmer en kan dus eenvoudig teksten opspeuren die geen meerwaarde bieden voor de lezer, maar enkel zijn geschreven om hoger te scoren in Google.
2. Uiterlijk webpagina
Google kijkt niet alleen naar de inhoud van de webpagina, maar ook hoe de webpagina eruit ziet, dit komt omdat Google tegenwoordig alle JavaScript en CSS van websites kan indexeren.
3. Verrijk je webteksten
Maak de pagina’s aantrekkelijker om te lezen, dit kun je doen door afbeeldingen, video’s infographics etc. toe te voegen aan de tekst. Zorg ook voor voldoende witruimte in de tekst. Dit oogt en leest prettiger. Maak daarom alinea’s niet langer dan ongeveer 6 a 8 regels.
4. Oude content opfrissen
Een webtekst moet altijd up-to-date zijn, zodat de tekst relevant blijft. Zorg er daarom voor dat je je teksten regelmatig opfrist.
5. Aantrekkelijke Meta Description
Schrijf een aantrekkelijke Meta Omschrijving over de webtekst. Deze omschrijving wordt namelijk getoond in de zoekresultaten van de zoekmachines.
6. Duplicate content vermijden
Wanneer je dubbele content op je website hebt staan, dan indexeert Google het dubbele resultaat niet of nauwelijks.
7. Lange zoektermen
Lange zoekwoorden zorgen voor specifieke bezoekers en minder concurrentie. Daarnaast bestaat 70% van alle zoekopdrachten in Google uit lange zoekwoorden.
8. Zoekwoord verwerken
Benoem de belangrijkste zoekwoorden in de eerste 100 woorden van de webtekst.
9. Synoniemen van zoekwoorden
Webpagina’s moeten niet volgepropt worden met dezelfde zoekwoorden, gebruik daarom synoniemen van het zoekwoord.
10. Zoekvriendelijke URL’s
Zorg voor vriendelijke URL’s zoals www.domeinnaam.nl/diensten/websites in plaats van www.domeinnaam.nl/15/4/categorie/6. Zorg dus dat de URL overzichtelijk en duidelijk is en de belangrijkste zoekwoorden bevat.

Tips voor het schrijven van tekst
Vaak vindt men het moeilijk een onderwerp te verzinnen om over te schrijven. Ons advies is; blijf bij je vakgebied en deel je kennis. Voor jou is dit makkelijk te schrijven en dat levert teksten op waar de bezoeker wat aan heeft én die daardoor dus goed gevonden worden. Let hier wel bij op dat je niet teveel vakjargon gebruikt, jouw informatie kan hierdoor namelijk alsnog onduidelijk zijn voor je bezoekers.
Wees daarnaast uniek in je teksten. Wanneer je letterlijk teksten van andere websites kopiëert dan wordt je gestraft door Google. Google. Google ziet namelijk wie (of welke website) de originele auteur is van de tekst en bestempelt jouw tekst als een kopie. Hierdoor zak je in de zoekresultaten en in het ergste geval kan Google jouw website geheel uit de zoekresultaten verwijderen!
Samenvatting
Hieronder vind je een puntsgewijze samenvatting van onze belangrijkste tips:
- Duidelijke (boom)structuur, met 1 hoofdonderwerp per pagina
- Verschillende sub-koppen die allemaal te maken hebben met het hoofdonderwerp
- Minstens 1 afbeelding voorzien van een zogenaamde alt-tekst (alternatieve tekst)
- Enkele links in de pagina naar pagina’s binnen de website die van toepassing zijn op het onderwerp
- Nooit tekst van andere sites kopiëren!