Toegankelijkheid is verplicht: wat is de European Accessibility Act en wat betekent het voor jouw organisatie?

4 juli 2025

Op 28 juni 2025 heeft er een belangrijke verschuiving plaatsgevonden in de EU, namelijk het van kracht worden van de European Accessibility Act (EAA). Digitale toegankelijkheid is vanaf nu verplicht voor tal van producten en diensten. Maar geldt dit ook voor jou? En hoe kan je dan voldoen aan de EAA? Wij hebben het voor je uitgezocht en nemen je graag mee in deze nieuwe regelgeving.

Waarom bestaat de European Accessibility Act?

Voordat we er verder in duiken is het handig om te weten waarom de EAA überhaupt in het leven is geroepen. Wanneer we dat begrijpen, kunnen we makkelijker achterhalen wat de eventuele gevolgen voor jouw organisatie kunnen zijn.

 

  • Eén uniforme standaard: In de EU waren de toegankelijkheidsregels tot nu toe versnipperd per land. De EAA brengt daar verandering in door die regels samen te voegen, zodat bedrijven eenvoudig de hele Europese Unie kunnen bedienen.

 

Zo kun je dus met jouw organisatie gerust zaken doen in de Europese Unie wanneer je voldoet aan de nieuwe regelgeving. Maar dat is niet de enige reden geweest om de EAA de wereld in te brengen.

 

  • Meer mogelijkheden en minder discriminatie: De EAA zorgt voor meer toegankelijke diensten, wat meer afzet en omzet kan betekenen voor bedrijven, en een betere deelname voor mensen met een beperking garandeert.

 

Op deze manier worden er geen mensen meer buiten gesloten, en heb jij als bedrijf de kans om jouw product of dienst bij meer mensen onder de aandacht te brengen.

Hulp nodig?

Wat valt onder de European Accessibility Act?

De wet is van toepassing op een breed scala aan digitale producten en diensten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Producten: Van computers, smartphones en tablets tot aan televisies met interactieve functies en ticketautomaten. Alle digitale producten waarvoor toegankelijkheid belangrijk is, vallen onder de EAA.
Diensten: Websites, mobiele apps, e-commerceplatforms, je kan het zo gek niet bedenken of het moet voldoen aan de nieuwe wetgeving. Zo ook diensten als online bankieren, het aanschaffen van online tickets en telecommunicatie vallen hieronder.

Kortom: als jouw organisatie digitale producten of diensten aanbiedt binnen de EU, is de kans groot dat je onder de EAA valt. Wil je het graag zeker weten? Dan mag je altijd contact opnemen met onze specialisten, we zoeken het graag voor je uit.

Valt er dan ook nog wat buiten de wet? Ja! Er zijn ook zeker uitzonderingen op de EAA. Hier gaat het dan vooral om:

Bestaande content: Alles wat voor 28 juni 2025 gepubliceerd is (zoals oudere PDF’s) hoeft niet met terugwerkende kracht aangepast te worden.
Kleine bedrijven: Organisaties met minder dan 10 medewerkers en een jaaromzet onder de twee miljoen euro zijn voorlopig uitgezonderd van de verplichtingen.

De technische basis

De EAA verwijst niet naar specifieke regels, maar baseert zich op EN 301 549, die op zijn beurt WCAG 2.1 AA als minimum voorschrijft. Daarnaast staat WCAG 2.2 al voor de deur als nieuwe standaard.

 

We nemen het je niet kwalijk als je de bovenstaande zinnen niet helemaal begrijpt. Maar we helpen je wel graag door het wat beter uit te leggen. In de basis werkt het zo: je moet voldoen aan de regels van WCAG 2.2 om te voldoen aan de EAA. Zo moeilijk is het niet, toch?

 

Om te begrijpen wat WCAG nou eigenlijk is, nemen we de vier pijlers met je door. De vier pijlers van WCAG zijn:

 

  • Perceivable (waarneembaar): Dit houdt in dat de informatie op een bepaalde manier aangeboden moet worden zodat iedereen de informatie kan waarnemen. Dit kan via tekst, beeld, geluid of een ander alternatief kanaal. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar alt-teksten bij afbeeldingen, ondertiteling bij video’s en het kleurcontrast op je website.

 

  • Operable (bedienbaar): Iedere gebruiker moet zijn weg kunnen vinden op jouw website. Denk hierbij aan toetsenbordnavigatie, focusindicatoren en het rekening houden met flitsende content. Zo zijn alle functionaliteiten op jouw website te bedienen door iedereen.

 

  • Understandable (begrijpelijk): Met bijvoorbeeld duidelijke taal, consistentie in de content en correcte error-meldingen zorg jij ervoor dat iedereen je website kan begrijpen. Ook wanneer de gebruiker een bepaalde beperking heeft waardoor het moeilijker wordt. Jij moet er alles aan doen om het zo makkelijk mogelijk te maken.

 

  • Robust (robuust): De content op je website moet stabiel zijn op technisch vlak, en moet toekomstbestendig zijn. Dit zorgt ervoor dat hulpmiddelen, zoals schermlezer, ermee overweg kunnen. Dit is te doen door een correcte HTML-structuur aan te brengen en ervoor te zorgen dat er compatibiliteit met voorleessoftware is.

 

Door je aan de bovenstaande pijlers te houden, weet jij zeker dat jouw website toekomstbestendig is en niemand discrimineert. Maar wat kan je op dit moment als organisatie nou concreet doen?

Wat moet jouw organisatie doen?

Maak je geen zorgen, het hoeft allemaal geen enorme klus te zijn. Met de volgende stappen kom je al een heel eind:

 

  • Controleer de reikwijdte: Geldt de EAA voor jouw producten of diensten?
  • Voer audits uit: Breng in kaart waar je website of app nog niet voldoet aan de WCAG richtlijnen.
  • Werk planmatig aan verbetering: Gebruik tools om alles goed in te plannen, of vraag hulp aan partijen die je kunnen ondersteunen.
  • Publiceer een toegankelijkheidsverklaring: Geef aan in hoeverre je voldoet, wat nog verbeterd moet worden en hoe mensen feedback kunnen geven.
  • Documenteer uitzonderingen: Ben je een klein bedrijf of zijn de aanpassingen niet verplicht voor jou? Leg dat dan goed vast.

 

Je kunt klein beginnen, maar je moet wel echt beginnen. Elke stap richting betere toegankelijkheid telt. Voordat je het weet voldoet jouw website aan de nieuwe wetgeving.

Hulp nodig?

Wat levert de European Accessibility Act op?

Levert de EAA nou eigenlijk alleen maar werkzaamheden op aan jouw kant? Nee, dat gelukkig niet. Het kan je, wanneer je het goed uitvoert, ook een heleboel opleveren. Zo krijg je bijvoorbeeld toegang tot een grotere markt. Met meer dan 80 miljoen EU-burgers met een beperking, boor je een compleet nieuwe markt aan. Daarnaast verbeter je door de aanpassingen ook de algemene gebruiksvriendelijkheid op de website. Dit is onder andere voordelig voor de SEO van je website.

 

Ook de reputatie van je organisatie kan een positieve boost krijgen wanneer je voldoet aan de nieuwe wet. Door de aanpassingen door te voeren en hier waarde aan te hechten toon je maatschappelijke verantwoordelijkheid en inclusiviteit. En bovendien, ook niet geheel onbelangrijk, voorkom je risico’s zoals boetes.

De European Accessibility Act in één oogopslag

We kunnen ons goed voorstellen dat dit veel te veel informatie is om in een keer op te nemen. Daarom hebben we alles nog een keer voor je op een rijtje gezet.

 

  • Wat is het? De European Accessibility Act is de verzamelnaam voor de Europese richtlijn voor digitale en fysieke toegankelijkheid.
  • Voor wie? De EAA is voor grote en middelgrote bedrijven in de Europese Unie (en daarbuiten als ze in de EU verkopen).
  • Wanneer? De wetgeving is op 28 juni 2025 echt van kracht geworden. Kleinere bedrijven zijn hier gedeeltelijk voor vrijgesteld.
  • Hoe? Je kunt voldoen aan de EAA door de richtlijnen van de WCAG aan te houden.
  • Waarom? Het is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook goed voor inclusie, bereik, UX en de reputatie van je merk.

 

Ben jij er klaar voor? Begin dan met de auditfase, plan je verbeteringen in en zorg dat je toegankelijkheidsverklaring online staat. Heb je hier hulp bij nodig? Geen enkel probleem! De specialisten van Webba staan klaar om je te ondersteunen bij het EAA proof maken van je website.

Hulp nodig?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.