Vandaag nog een webshop starten? Dat doe je zo!

10 december 2019

Winkelen gebeurt steeds vaker via internet. Hierdoor wordt het voor ondernemers dan ook steeds interessanter om een webshop te starten. En daar hebben ze ook gelijk in: er zijn namelijk veel voordelen van een webshop. Het is niet moeilijk om een webshop te starten, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder lees je wat jij moet weten voor je een webshop laat bouwen.

Kies je producten

Het middelpunt van je webshop is natuurlijk het aanbod. Het is belangrijk om te bedenken welk gedeelte van je huidige assortiment je wel en niet via de webshop wil verkopen. Mocht je een webshop naast je fysieke winkel willen, dan kan je ervoor kiezen om een deel alleen in je fysieke winkel te verkopen en een deel via de webshop. Vraag jezelf ook af of je juist een breed assortiment wil aanbieden of dat je je wilt richten op een nichemarkt (een goed of dienst die niet door de partijen in de hoofdmarkt wordt aangeboden).


Formuleer je doelstelling

Wat wil je met je webshop bereiken? Om echt succes te kunnen behalen, moet bekend zijn wat het gewenste resultaat is. Is één bestelling per dag bijvoorbeeld voldoende of ben je pas tevreden bij minstens 10 aankopen per dag? Of wil je juist de klanttevredenheid verhogen? Doelstellingen helpen bij het scheppen van duidelijkheid over wat je als bedrijf wilt bereiken in een bepaalde periode. Door concrete doelen te stelen weten werknemers namelijk waar de organisatie naar streeft. Zo kunnen zij zich hierop focussen en onderling beter gericht samenwerken. Vraag jezelf dus af waarom je een webshop wilt starten en formulier hieruit je doelstelling. Zorg ervoor dat je deze op de juiste manier omschrijft. Hierbij kun je gebruik maken van het SMART-model: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.

Bepaal welk betaalsysteem bij jou past

Voor het gebruiken van een betaalmethode heb je een partij nodig die dit aanbiedt. Je kan dan terecht bij een Payment Service Provider (PSP) oftewel een betaalsysteem. Het voordeel van een PSP is dat zij meerdere betaalmethoden kunnen aanbieden, zoals iDeal en Afterpay. Je hoeft als ondernemer dus niet voor elke betaalmethode een apart contract af te sluiten. Het is aan te raden om meerdere betaalmogelijkheden aan te bieden. Hierdoor wordt de kans namelijk groter dat de bezoeker overgaat tot een online transactie.

Een voorbeeld van een PSP is Mollie, waar wij ook mee werken. Het is een vertrouwd en ervaren bedrijf dat betalingen verwerkt voor webshops. Mollie biedt de mogelijkheid om op veel verschillende (ook internationale) manieren te betalen. Het is een transparant bedrijf dat garant staat voor een flexibele dienstverlening. Mollie is goedgekeurd door de Nederlandsche Bank. Daarnaast is er geen technische kennis vereist om Mollie toe te passen op uw webshop.

Bedenk of een keurmerk bij je webshop past

Als eigenaar van een webshop wil je dat potentiële klanten jouw bedrijf volledig vertrouwen. Hoe meer vertrouwen in een webshop, hoe groter de kans dat iemand tot aankoop overgaat. Om dit te bereiken is een webwinkelkeurmerk tegenwoordig een pre. Er zijn verschillende keurmerken met verschillende mate van betrouwbaarheid. Per keurmerk verschillen de eisen waaraan een webshop moet voldoen.

Bepaal je logistieke proces

Klanten kopen producten in jouw online webshop. De volgende stap is het verzenden van deze producten naar de klant. Je kunt ervoor kiezen om zelf bij de klant te bezorgen of hiervoor gebruik te maken van een vervoerder. De bekendste vervoerders in Nederland zijn DHL, UPS, PostNL, DPD en Red Je Pakketje. Iedere vervoerder hanteert verschillende voorwaarden en biedt andere mogelijkheden. Maak van tevoren de keuze: ga je de bezorging zelf doen of wil je gebruikmaken van een vervoerder en welke dan?

Kies je webwinkelsoftware / cms

Voordat je een webshop begint, kies je een Content Management System (CMS) oftewel een website beheersysteem. Je kan het zien als het fundament van de webwinkel. Het is een online platvorm waarop je webshop wordt gebouwd, beheerd en geüpdatet. De vijf populairste systemen zijn WordPress, Drupal, TYPO3, ProcessWire en ExpressionEngine. 

dotsolutions heeft een eigen CMS ontwikkeld voor het gebruik van websites en webshops: dotcontent. Voordelen van dotcontent zijn de veiligheid en mogelijkheid tot uitbreiden. Zo kan het platform uitgebreid worden naar wens. Dit CMS wordt voornamelijk gebruikt bij complexe websites.

Bepaal of je reviews op je webshop wilt

Net als keurmerken zorgen reviews ervoor dat klanten meer vertrouwen krijgen in een webshop die zij niet kennen. Door reviews te plaatsen straalt een bedrijf transparantie uit. Consumenten raken daar vertrouwd mee. En hoe meer vertrouwen in een webshop, hoe groter de kans dat iemand tot aankoop overgaat. Daarnaast ontvang je directe feedback en verkrijg je een goed beeld over hoe klanten jouw bedrijf ervaren. Je kan verschillende typen reviews op jouw website plaatsen, zoals teksten met foto, Facebookrecensies, LinkedIn-aanbevelingen en Google recensies.

Houd rekening met wet- en regelgeving

‘Last but not least’ de wet- en regelgeving. Als ondernemer heb je hier veel mee te maken. Je onderneming en ook je producten moeten voldoen aan verschillende regels. Ook voor webshops zijn er genoeg Europese en Nederlandse wetten waaraan je online winkel moet voldoen. Deze zijn vooral gemaakt om de consument te beschermen en online winkelen voor hen veilig en aantrekkelijk te maken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.