Google Marketing Live 2022

13 juni 2022

Rechtstreeks vanuit een advertentie een chat starten, zoekopdrachten bestaande uit afbeeldingen en tekst en augmented reality in search en shopping advertenties. Zomaar een handjevol ontwikkelingen die besproken zijn tijdens Google Marketing Live 2022.

Op een rijtje

Google Marketing Live 2022, mijn eerste ervaring met dit evenement. Helaas voor mij nog online maar daar zijn we zo langzamerhand wel aan gewend. Het evenement telde veel sprekers en talloze voorbeelden uit de praktijk. Ik heb de keus gemaakt om de vijf meest interessante op een rijtje te zetten voor jullie.

1. Multisearch

Open de app van Google, upload een foto en voer tegelijkertijd een tekstuele of gesproken zoekopdracht in. Je geschreven zoekopdracht in combinatie met een foto zorgt als het goed is voor specifieke resultaten. Dan moet jouw zoekopdracht natuurlijk wel passen bij de foto. De vraag ‘hoe monteer ik deze schuifdeuren?’ heeft wel een foto van je schuifdeuren nodig, anders kom je nog niet verder.

Deze nieuwe manier van zoeken past perfect bij de nieuwe interface updates van Google. Google gaat voor een meer intuïtieve manier van zoeken door bepaalde zaken op een logische manier aan elkaar te linken. Daarnaast gaat Google voor een visuele en gemakkelijke interface. Dit gebeurt puur omdat de meeste informatie nu ook op een visuele manier naar buiten wordt gebracht. Een simpel geval van vraag en aanbod samenbrengen.

2. Rechtstreeks chatten vanuit een advertentie

Direct na het invoeren van je zoekopdracht kunnen chatten met adverterende bedrijven. Met de nieuwste extensie binnen Google Ads wordt dit mogelijk. De ‘messaging’ extensie zorgt ervoor dat jij als adverteerder een chatfunctie toe kan voegen aan je tekstadvertentie. Zo kunnen potentiële klanten rechtstreeks vanuit de advertentie contact met je opnemen over belangrijke, of minder belangrijke zaken.

Is dit nou een aanrader voor elk bedrijf? Nee, dat denk ik niet. Heb jij je klantenservice goed op orde en is er iemand die snel kan reageren op de vragen die binnenkomen? Dan is het zeker een aanrader. Maar als jouw klantenservice bestaat uit een part timer die meer tijd doorbrengt op zijn eigen telefoon dan die van het bedrijf, zal ik er nog even mee wachten.

Wanneer je alles wel voor elkaar hebt op het gebied van klantenservice kun je hier veel uithalen. Je kunt je potentiële klanten direct te woord staan en overtuigen van je expertise. Tegelijkertijd kan je ervoor zorgen dat deze potentiële klant op jouw advertentie klikt. Wat nog niet helemaal duidelijk is waar je deze berichten binnen krijgt en hoe je ze kunt beantwoorden. Eind 2022 zal de beta uitgerold worden en dan zal alles snel duidelijk worden.

3. Augmented Reality in Google Search en Shopping

Het grootste voordeel van offline shoppen is in mijn ogen nog altijd het zien van het product in de winkel. De juiste afmetingen, de echte kleur en natuurlijk even die stoel uitproberen. Nu kan je via de nieuwste Augmented Reality (AR) update van Google nog niet daadwerkelijk plaatsnemen op een digitale stoel. Maar je kan wel kijken hoe deze staat in jouw huis of kantoor. En zo is het online shoppen weer een stap dichterbij het offline shoppen gekomen.

Een aantal interessante samenwerkingen die Google hierbij is aangegaan om dit alles mogelijk te maken zijn met partijen als Shopify, Bigcommerce en Woocommerce.

Naast de AR ontwikkelingen is er nog een andere interessante update binnen Google shopping. Namelijk de ‘carrousel ad’, dit is een advertentie die bestaat uit meerdere producten waar je tussen kan scrollen en op kan klikken. Deze functie wordt ook tegen het eind van 2022 uitgerold.   

4. Google Lens

Een foto maken van je lege fles hand gel en direct een aanbieding te zien krijgen voor een nieuwe fles. Google Lens is geen nieuwe functie meer maar is zeker even het benoemen waard. Scan via de Google app een product en Google laat direct zien waar je dit product zou kunnen kopen. Ik heb het even snel uitgetest op kantoor en weet direct de waarde van onder andere mijn nietmachine, toetsenbord en waterfles.

Naast de optie om zelf een foto te maken is het nu ook makkelijker gemaakt door Google om foto’s uit je ‘camera roll’ te gebruiken. Waar je eerder alleen maar kon kiezen tussen de tabjes ‘screenshots’ en ‘afbeeldingen’, heb je nu ook de mogelijkheid om al je albums bij langs te gaan. Dit scheelt nogal wat zoek werk.

5. Simplified tagging & privacy

Als afsluiter gaan we toch nog even de diepte in. Er komt namelijk een nieuwe Google Tag voor conversie metingen. Dit zegt je als niet marketeer waarschijnlijk heel weinig, maar het is in ieder geval een goede ontwikkeling richting de privacy van je doelgroep.

Door middel van on-device conversion measurement wordt data van publisher en advertiser niet meer onderling gedeeld zonder privacy borging. Iets simpeler gezegd: er zit geen server meer tussen die deze gegevens opslaat. De data blijft op het apparaat staan waarop de handeling wordt uitgevoerd. Om deze data wel te kunnen behouden komt Google met simplified tagging

Volgens Google is het uiterst belangrijk om op de juiste manier gebruik te maken van tagging voor een privacy gerichte toekomst. Simplified tagging zorgt ervoor dat jij nog steeds je doelen behaald binnen je advertenties, zonder de privacy van je klanten te schenden.  

En nog veel meer…

Zo daar heb ik toch nog even met een flinke dosis vakjargon kunnen gooien. Niks wat het ego van een marketeer sneller laat groeien dan dure Engelse woorden in een tekst verwerken. Maar laten we niet afdwalen van het uiteindelijke doel: informeren.

Zo zijn er naast de vijf genoemde ontwikkelingen nog een heleboel andere ontwikkelingen die ik graag met jullie deel. Maar een tekst van 20 A4’tjes lang zit ook niemand op te wachten. Daarom heb ik voor nu de vijf die mij het meest aanspreken gedeeld. Zit je nou te wachten op de rest van de ontwikkelingen? De verschillende presentaties die voorbij zijn gekomen tijdens Google Marketing Live 2022 zijn allemaal online terug te kijken via de volgende link: https://www.googlemarketinglive.com/americas/en/home.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.