Stop met het rondpompen van inhoudsloze vacatures

28 juni 2022

‘’Misschien moeten we eens wat anders communiceren en niet alleen maar vacatures rondpompen.’’ Deze quote hoorde ik recentelijk in een webinar over het werven van nieuwe werknemers. Dit heeft mij aan het denken gezet. Zijn de huidige vacatures dan echt zo slecht? En wat willen werkzoekenden dan wel zien? Ik ben de wondere wereld van vacatures ingedoken en wil mijn bevindingen maar al te graag delen.

What’s in it for me?

Een werkzoekende heeft in de basis maar één vraag: ‘’What’s in it for me?’’. Oftewel, wat heb jij als werkgever mij als werknemer allemaal te bieden? Laat dit nou ook direct een ontzettend lastige vraag zijn voor werkgevers. Want wat heb je nou eigenlijk echt te bieden wat je concurrent niet heeft?

Voor mij persoonlijk was het belangrijk om een bedrijf te vinden waar een losse sfeer hangt. Een bedrijf waar mensen met plezier naar hun werk gaan en niet elke ochtend onder dwang op moeten staan. Maar dit is niet voor iedereen hetzelfde. Waar ik nog makkelijk te overtuigen ben met een simpele vrijmibo en af en toe een leuke activiteit, is dit bij de jongere generatie niet meer het geval. Deze generatie is op zoek naar meer: een goed salaris, doorgroei mogelijkheden en vooral een verhaal achter het bedrijf.

Maarja, misschien is de jongere generatie helemaal niet je doelgroep. Want daar begint het allemaal mee: jouw doelgroep. Wie probeer jij aan te trekken? Is het André van 45 die direct aan het werk kan en soepeltjes aansluit binnen het team? Of is het soms Tessa van 25 die met haar jeugdige blik en bravoure het liefst de hele afdeling opnieuw opbouwt? Beide personen zullen andere eisen hebben. Dus stel jouw doelgroep vast. Kruip in de huid van je doelgroep. En bepaal vervolgens jouw aanpak.

Vijf sterren communicatie

Oké, nu heb je de doelgroep goed in beeld. Je weet waar zij naar op zoek zijn en je weet wat jij te bieden hebt. Een leuke eerste stap maar we zijn er nog lang niet. Nu komen we bij het volgende lastige onderdeel: arbeidsmarktcommunicatie.

Arbeidsmarktcommunicatie is een belangrijk middel om je werkgeversmerk te versterken. Je werkgeversmerk is het gevoel en de perceptie van medewerkers en potentiële medewerkers bij je organisatie. Of wat simpeler verwoord: hoe kijken mensen tegen jouw bedrijf aan. Arbeidsmarktcommunicatie is een verzamel woord voor alle communicatie die je als bedrijf doet richting de arbeidsmarkt, zowel intern als extern.

Het is belangrijk om je interne en externe communicatie op elkaar af te stemmen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende momenten waar je dezelfde boodschap wilt blijven uitstralen: contract ondertekenen, het eerste loonstrookje en het vertrek van de werknemer. Deze situaties wil je allemaal op zo’n manier aanpakken dat er herkenning plaats vindt. Op deze manier zorg je niet alleen voor een positief gevoel tijdens de werkperiode maar ook wanneer de werknemer vertrekt. Dit positieve gevoel kan vervolgens weer tot gevolg hebben dat deze vertrokken medewerker een ambassadeur van je bedrijf blijft.

Een sterk werkgeversmerk is van essentieel belang om werkzoekenden te overtuigen om bij jou te komen werken. Ga goed bij jezelf en je werknemers te rade om erachter te komen hoe jouw bedrijf wordt gezien door de buitenwereld. Een werkgeversmerk opbouwen kan een jarenlang proces zijn. Maar wat je nu op de korte termijn in ieder geval kan doen is laten zien hoe leuk het is om bij jou aan het werk te gaan.

Goochelen met woorden

Nu zijn we er bijna. Je doelgroep is in beeld en er wordt hard gewerkt aan je werkgeversmerk. Nu komen we bij het onderdeel waar de meeste vacatures een onvoldoende op scoren: de vacaturetekst. Gooi alsjeblieft de clichés en de tafeltennistafel riedeltjes in de prullenbak, want die zien we zo langzamerhand bij elk bedrijf voorbij komen. Dus wat gaan we dan wel doen? Juist! Origineel zijn.

Origineel zijn, makkelijker gezegd dan gedaan. Je kan wel helemaal ‘’out of the box’’ gaan denken maar er zijn nog altijd een aantal dingen die zeker in jouw vacature terug moeten komen. Op welke manieren je deze dingen terug laat komen is volledig aan jou. Sta in ieder geval even stil bij de volgende punten en bepaal zelf hoe je deze gaat verwerken in je vacature:

1. Geef voorbeelden

Laat bijvoorbeeld een huidige werknemer in dezelfde functie eens vertellen over de werkzaamheden. Op deze manier krijgt de werkzoekende meteen te zien wie zijn/haar directe collega wordt en wat de werkzaamheden nou echt inhouden.

2. Houd de zinslengte kort

Een werkzoekende krijgt dagelijks al genoeg vacatureteksten te zien en heeft er dan ook al snel moeite mee om de concentratie erbij te houden vooral wanneer de zinnen ontzettend lang zijn zonder enige toegevoegde waarde zoals je nu vast ook wel merkt bij het lezen van dit stukje. Irritant he.

3. Schrijf de vacatures in spreektaal

Hou het gewoon lekker simpel. Het is al stressvol genoeg voor de werkzoekende om een leuke, verfrissende vacature te vinden. Ga dan niet gooien met vak jargon en woorden waarmee je een high score behaald bij scrabble.

4. Doorbreek het salaris taboe

Oei, betrapt. Dit doen wij zelf ook nog niet. Toch toont een onderzoek uit Engeland aan dat 78% van de mensen minder snel solliciteert op vacatures waarbij het loon niet vermeld staat. Daarbij worden de sollicitanten ook een stuk concreter. Wanneer iemand bij jou solliciteert met een globaal idee over het salaris dan is dit geen toekomstig struikelblok meer.

5. What’s in it for me?

Daar zijn we weer. Deze vraag blijft nou eenmaal zo belangrijk dat ik hem graag twee keer noem. Vertel de sollicitant, het liefst nog voordat deze de rest van de vacaturetekst leest, wat jij te bieden hebt. Voeg waarde toe!

Slinger aan dat ding!

We zijn er! Als het goed is kan jij nu op z’n minst bezig met het schrijven van een nieuwe vacaturetekst. Kies nu nog even de juiste kanalen uit en hengel die sollicitaties naar binnen. Voor de fanatieke lezers heb ik nog een kleine bonus tip:

Mocht het nou echt niet lukken met je vacatures? Probeer dan eens aandacht te schenken aan andere werkvormen. Zo kan je bijvoorbeeld snuffelstages aanbieden voor dertig plussers, want ook zij zijn niet altijd overtuigd van wat ze willen. Of neem een kijkje in de pool van freelancers. Tegenwoordig zijn er genoeg eenzame strijders te vinden die graag een klus voor je oppakken. En mocht dat nou ook niet de oplossing zijn, neem dan eens contact met ons op. Wie weet kunnen wij helpen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.