Winnen op LinkedIn doe je zo

14 april 2022

Je posts vol gooien met tags of hashtags. Zo vaak mogelijk posten voor extra zichtbaarheid. De posts van je bedrijf zoveel mogelijk delen. LinkedIn kan een heel mooi kanaal zijn voor je bedrijf zolang je het maar op de juiste manier benaderd. Maar wat is nou de juiste manier?

In 7 stappen naar een winnende LinkedIn strategie

LinkedIn strategieën lijken met bosjes uit de grond te schieten en iedereen zegt weer wat anders. Veel zogenaamde ‘experts’ lijken elkaar continu tegen te spreken. Maar welke strategie gaat jouw bereik nou echt vergroten? Wij hebben een tijdje de volgende 7 stappen gevolgd en vertellen nu graag onze bevindingen en ervaringen.

Stap 1: Focus op kwaliteit

Leg de focus altijd op kwaliteit. Wat voor post je ook schrijft, zorg ervoor dat het visueel aantrekkelijk is en dat de inhoud van de post waarde heeft voor de lezer. Deel kennis, ervaringen, antwoorden op belangrijke vraagstukken of indrukwekkende prestaties.

Onze ervaring

Positief. Als bedrijf zijnde probeer je altijd waarde toe te voegen voor de klant. Wanneer je relevante kennis deelt zal de engagement bij een post omhoog schieten. Wij proberen steeds vaker relevante dingen te delen in de vorm van blogs zoals deze of een ander soort post.

Stap 2: Volg de 6 ingrediënten

Allemaal leuk en aardig zo’n kwalitatieve post, maar hoe schrijf je dat nou eigenlijk?

1. Grijp de aandacht in de eerste drie zinnen. De eerste drie zinnen moeten een trigger zijn voor de lezer om op ‘’see more’’ te klikken.
2. Gebruik een opvallend lettertype of toepasselijke emoji’s. Maar blijf professioneel.
3. Plaats minimaal acht regels tekst. Tussen de 1200 en 2000 karakters is ideaal.
4. Tag mensen en bedrijven maar niet meer dan 5. Zorg er daarnaast voor dat de getagde personen interactie hebben met je post.
5. Gebruik drie tot vijf relevante hashtags. Posts met meer of minder hashtags krijgen soms wel tot 40% minder bereik.
6. Denk na over je Call To Action (CTA). Wat wil je dat de lezers doen na het lezen van je post?

Onze ervaring

Sinds wij deze zes ‘ingrediënten’ gebruiken zien wij bepaalde stijgingen. Bij een post waar een relevante tag is gebruikt zien we een stijging in het bereik (wanneer de getagde persoon interactie heeft met het bericht.) Daarnaast zorgt een opvallend lettertype en een sterke eerste drie zinnen voor een hoger interactiepercentage.

Stap 3: Welk format gebruik je en waarom?

De best presterende formats:
– Polls (4,5× meer bereik)
– Document, PDF etc. (2,5× meer bereik)
– Tekst met meerdere foto’s (1,5× meer bereik)

De slechtst presterende:
– Posts met externe links (0,5× bereik)
– Posts met ‘Gated content’ (0,3× bereik)
– Gedeelde posts (0,1× bereik)

Zorg er altijd voor dat het format van je post relevant is voor de inhoud. Een poll moet bijvoorbeeld wel toevoegen aan de waarde en niet zomaar gebruikt worden om meer bereik te creëren.

Onze ervaring

Een relevante PDF scoort. Regelmatig zetten wij een post uit met een aantal tips. Deze tips verwerken we in een PDF in slide vorm. Dit zorgt ervoor dat het interactiepercentage soms wel rond de 50% ligt. Dit is veel meer dan het gemiddelde van de andere posts. We hebben ook gemerkt dat het delen van posts voor sommige accounts beter werkt dan voor andere maar een comment scoort altijd beter.

Stap 4: Timing is cruciaal op LinkedIn

De beste dagen om te posten zijn: dinsdag, donderdag en zaterdag. Zaterdag? Ja dat lees je goed. Op zaterdag zijn 60% van de gebruikers actief en maar 20% post content. Oftewel: zaterdag is een dag met veel bezoekers en weinig concurrentie.

De beste tijd om te posten is tussen 08:00 en 10:00 uur ’s ochtends. De eerste uren zijn namelijk cruciaal voor het bereik van je post. Jouw post wordt eerst aan een select groepje volgers getoond. Dit zogenaamde testpanel bepaalt of jouw post door schiet naar een groot bereik of dat deze verdrinkt in het geweld zonder enig succes.

Onze ervaring

Wij posten vooral ’s ochtends om er voor te zorgen dat de post in ieder geval gezien wordt door zoveel mogelijk mensen in ons testpanel. Plaats je de post te laat dan zijn er minder mensen die de post zullen zien in de eerste drie uur en is er dus minder kans op een groot bereik.

Stap 5: Comments zijn nog crucialer

Het algoritme van LinkedIn heeft een rating van bepaalde acties en hun waarde. Op nummer 1 staat ‘’comments’’. Comments zijn het meest effectief wanneer we kijken naar het groeien van het bereik van je post. Wil je het bereik van de post van je bedrijfspagina vergroten, zet er dan een comment onder in plaats van het te delen. De hele rating is als volgt:

1. Comments
2. Klikken op ‘See more’
3. Likes
4. Share

Een post delen is dus niet de manier om je bedrijfspagina te promoten.

Onze ervaring

Delen werkt inderdaad niet zo goed als je zou willen. Voor ons werkt de combinatie van comments en tags het best. Wanneer een getagt persoon reageert op de post zal het bereik omhoog schieten. Wel zien we dat sommige bedrijven wel bereik creëren door te delen. Maar dan vraag je, je toch af hoe groot het bereik zijn als al deze mensen een comment hadden geplaatst in plaats van het delen.

Stap 6: Reageer op alle engagement

Vooral in de eerste 24 uur is het belangrijk om te reageren op alle comments onder je post. Positief of negatief, laat weten dat je de feedback waardeert of haak in op de discussie met je eigen mening. Reageer altijd.

Onze ervaring

Of dit wat voor het bereik doet is niet duidelijk voor ons, maar het is in ieder geval een mooie manier om in contact te blijven met je volgers. Het is altijd verstandig om mee te gaan in een discussie onder je post. Laat weten wat jouw mening is en meng je tussen de comments.

Stap 7: Hanteer een diverse contentstrategie op LinkedIn

De ideale contentstrategie voor LinkedIn bestaat uit 5 pijlers. Deze 5 pijlers zijn:

1. Persoonlijke content
Veel mensen vinden dat persoonlijke content niet thuis hoort op LinkedIn. Maar een goed geschreven persoonlijk verhaal kan juist zorgen voor een heleboel engagement. Persoonlijke content legt de drempel lager om een connectie met iemand aan te gaan.

2. Thought leadership content
Laat zien dat je kennis hebt en deel deze kennis ook. Wees niet bang om kennis weg te geven aan de lezers.

3. Event content
Organiseer je een event of ben je er bij een aanwezig. Laat het dan weten op LinkedIn. Laat weten dat mensen je daar kunnen vinden. Wie weet kom je nog wel een aantal van je connecties tegen.

4. USP content
Pas op dat je niet verkoopgerichte posts de deur uitgooit. Deel in plaats daarvan leuke klantcases, reviews of andere behaalde resultaten. Laat zien dat jij degene bent bij wie de consument terecht kan, zonder er een overdreven verkoop praatje van te maken.

5. Actualiteit/nieuws van derden
Een leuke blog voorbij zien komen op een (onafhankelijke) site? Dit kan je delen op je eigen LinkedIn pagina met je eigen mening erbij. Laat zien wat je erover denkt en vraag je connecties om hun mening. De ideale manier om een positieve discussie te starten.  

Onze ervaring

‘’De ideale contentstrategie’’, dat is nogal iets om zomaar te zeggen. Voor iedereen zal dit anders zijn. De persoonlijke content die zogenaamd niet thuis hoort op LinkedIn werkt vooral goed voor je persoonlijke pagina. Bedrijfspagina’s hebben hier minder profijt van. De andere vier pijlers zijn mooie onderwerpen om mee bezig te gaan. Denk vooral na over wat jouw volgers willen zien en blijf regelmatig posten.

Conclusie

Na het volgen van deze stappen hebben wij in ieder geval een strakkere contentplanning voor LinkedIn. We hebben een doel uitgekozen en zetten daar volledig op in met een passende strategie. Onze resultaten worden langzaamaan beter en het aantal volgers blijft groeien.

Is dit dé strategie om te groeien op LinkedIn? Tot nu toe voor ons nog wel, maar we durven niet te zeggen of dit voor iedereen het geval is. Ons advies: probeer het een paar maanden en kijk wat er veranderd in de resultaten. Schiet jouw bereik omhoog? Ga dan zeker door. Doet het niks voor je pagina? Misschien kunnen wij dan met je meekijken en komen we samen tot een winnende strategie.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.